Kapcsolat
KezdőlapBlogKeresőmarketingE-mail marketing

E-mail marketing

Az e-mail marketing nagyon hasznos és költséghatékony eszköze lehet az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételnek, és alkalmas a márka értékének bemutatására. Egy megfelelő e-mail személyre szabottan igazodik az ügyfelekhez, és azok egyedi igényeihez miközben értéket is kínál. Olyan marketing kampányt kell létrehozni, amely a felhasználóra összpontosít, miközben segítheti a márkaépítést.

Trendek

A becslések szerint az emberek 91 százaléka naponta legalább egyszer ellenőrzi az e-mailjét. Ez a tény mutatja, hogy rendkívül hatékony eszköz a mai fogyasztókkal való kapcsolattartásra. A vásárlók szerint is az e-mail a legelőnyösebb eszköz arra, hogy különféle üzeneteket és tartalmakat kapjanak a velük kapcsolatba lépő márkákról. A Hubspot által összegyűjtött statisztikák igazolják, hogy az e-mail marketing a jövőben is az egyik legköltséghatékonyabb marketing eszköz marad.

  • Naponta 4 milliárd e-mail felhasználó van világszerte, 2025-re várhatóan 4,6 milliárdra emelkedik.
  • A kisvállalkozások 64 százaléka e-mail marketinget folytat az ügyfelek eléréséhez.
  • Ötből négy marketinges szívesebben használja az e-mail marketinget, és mondana le a közösségi médiáról az e-mail javára.
  • Az 1940-1959 között született emberek (Baby boomerek) 74 százaléka szerint az e-mail a legszemélyesebb csatorna a márkákkal való kommunikációhoz.

A 2021-es statisztikák szerint az összes iparágra vonatkoztatva az átlagos e-mail megnyitási aránya 19,8 %, az átkattintási aránya 11,3 %, a visszafordulási aránya pedig 9,4 %. Ezek az adatok is egyértelműen mutatják, hogy e-mailek segítségével erős megtérülés érhető el. Az e-mailek konverziós aránya messze a legmagasabb a direkt e-mailekkel, és a közösségi csatornákkal összehasonlítva. A kulcs az, hogy a vállalkozások megtanulják, hogy hogyan kell olyan e-maileket készíteni, amelyekkel a megfelelő figyelmet elérik.

email-marketing előnyei

Mitől lesz sikeres egy email marketing kampány?

Személyre szabott üzenetek

Egy e-mail marketing kampány hatékonysága számos tényezőtől függ. Ahhoz, hogy a felhasználók számára vonzó legyen, és a legnagyobb ROI-t érje el-személyre szabott üzeneteket kell küldeni. Szükség van egy e-mail szoftverre, és egy feliratkozó listára, amellyel potenciális ügyfelek érhetők el.

Minőségi tartalom

Az e-mail marketing kampány hatékonysága nagymértékben függ a minőségi tartalomtól: minden egyes vevői személyiség számára – a vásárlói élményút teljes szakaszában – olyan különböző tartalmakkal kell rendelkezni (beleértve a videókat, cikkeket), amelyekkel a felhasználó különböző preferenciájára lehet hatni. Az is fontos, hogy minden tartalom hozzáadott értékkel rendelkezzen az ügyfelek számára.

E-mailok testre szabása a több megnyitás és kattintás érdekében

Nagyjából 320 milliárd e-mailt küldünk és fogadunk nap mint nap. A mobilbarát e-mail a második leggyakrabban használt e-mail marketinges taktika a teljesítmény javítása érdekében. Jó tudni, hogy míg az internetes forgalom több mint a felét generálták a mobilkészülékekről, addig közel minden 5. e-mail kampány nincs mobileszközre optimalizálva. Ezért a könnyebb olvashatóság és szkennelhetőség érdekében célszerű az e-maileket optimalizálni.

Az üzeneteink legyenek rövidek és tömörek, és a felsoroláspontok hozzáadása pedig segíti az olvashatóságot, és a lényegkiemelést. A szöveg felosztására pedig használjunk különböző vizuális eszközöket.

Információ gyűjtése

Az e-maileket úgy kell testre szabni, hogy pontosan tükrözzék, hogy felhasználók a vásárlói életút melyik szakaszában állnak. Miközben az emberek a weboldalon áthaladnak, információkat gyűjthetünk nemcsak róluk, de az igényeikről is. Láthatjuk, hogy mikor és milyen eszközön keresztül nyitják meg az üzeneteket, és azt is, hogy milyen oldalakon jártak, az egyes oldalakon mennyi időt töltenek el, és milyen terméket, vagy szolgáltatást vásároltak. Az értékes információk segítségével személyre szabott üzeneteket és ajánlatokat küldhetünk a feliratkozóknak. Minél inkább egyénre szabottak az e-mailjeink, annál jobb alapot teremthetünk meg az érdeklődőkkel való szorosabb kapcsolatra.

Ütemezzük be az e-maileket!

Az e-mailekre feliratkozók 57 százaléka hét közben 10-60 percet tölt el a marketing e-mailek böngészésével, és 10-ből 7 ember nyilatkozott úgy, hogy az előző héten felhasznált egy kupont, vagy kedvezményt. Ezért rendkívül hasznos, ha ütemtervet készítünk, hogy milyen gyakorisággal vesszük fel a kapcsolatot a feliratkozóinkkal. Tájékoztassuk őket előre, ebből tudhatják, mire számíthatnak, és segíti a bizalom kiépítését.

Ütemezzük be az e-maileket! Tanulmányok igazolják, hogy az e-mailek olvasásának a reggel a legnépszerűbb ideje. A későbbi kiküldés esetén fenn állhat az a veszély, hogy az e-mailünk sosem nyílik meg. Ezért mindenképp érdemes kipróbálni, hogy melyik időszak idején működik a legjobban.

Honnan tudhatjuk, hogy sikeres volt e-mail marketing kampány?

A kampány sikerét számos módon ellenőrizhetjük. Egyik legfontosabb, hogy mérjünk, és az adatok alapján végezzük el a szükséges korrekciókat.

Mérés

A marketingesek 35 százaléka hetente 3-5 e-mailt küld ki az ügyfeleinek. 10-ből 8 ügyfél megnyitja az üdvözlő e-maileket, amely más típusú e-mailokhoz képest 4-szer annyi megnyitást, és 10-szer annyi kattintást generál. Ugyanakkor az is beszédes adat, hogy az összes e-mail közel 22 százaléka a kiküldést követő egy órán megnyílik. Mérjük az adott e-mailekre adott válaszok arányát. Nézzük meg, hogy az ajánlatainkra hányan reagáltak.

Adatok rögzítése

Rögzítsük a megnyitási (Open rate, OR) és a kattintási arányokat (Click rate, CR). Ez fontos információt nyújt azzal kapcsolatban, hogy a felhasználók mennyire értékelték az e-mailünket, de arról is, hogy a címszavaink mennyire voltak vonzók számukra.

jó konverziós arány

Konverziós arányok mérése

Fontos, hogy megmérjük a konverziós arányokat (Conversion rate, CR) a kampány elején és a végén egyaránt: jól mutatja, hogy a marketingstratégia hogyan befolyásolta a vásárlási döntéseket.

Adatok összehasonlítása, korrekció

Az adatok összehasonlítását követően jól látható, hogy szükség van-e a kampányban korrekcióra. Ehhez érdemes az összes mérőszámot együttesen vizsgálni, hogy láthassuk, hogy mennyire volt sikeres a marketingstratégia a számunkra kívánatos viselkedés ösztönzésében. Mielőtt tovább lépnénk, végezzük el a szükséges módosításokat.

Összefoglalva

Az e-mail marketing továbbra is az egyik leghatékonyabb eszköze az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételnek, és hasznos a márka értékének bemutatására. A megfelelő e-mail jellemzője, hogy személyre szabottan igazodik a felhasználókhoz, azok egyedi igényeihez és egyben értéket is kínál. A siker érdekében olyan kampányt kell létrehozni, amely a márkaépítést segíti, és a felhasználóra összpontosít.

Ebben tudunk segíteni