Kapcsolat
KezdőlapBlogKeresőmarketingMi az a KPI? Melyek a legfontosabb a KPI-k a SEO-ban

Mi az a KPI? Melyek a legfontosabb a KPI-k a SEO-ban

Ma már közismert, hogy egy cég sikere a termék, vagy szolgáltatás minőségégén túl attól is függ, hogy sikerrel juttatja-e el a termékét, vagy éppen az üzenetét a felhasználóhoz. Az online világban számos mutató használatos, amely jól mutatja az erőfeszítések eredményességét és az előrehaladást. A KPI-k segítenek egy hirdetés kampány, a SEO, és egyéb marketingtevékenység hatékonyságának a bemutatására.

Mit jelent a KPI a marketingben

A KPI a Key Performance Indicator kifejezés rövidítése, magyarul Fő teljesítménymutatókat, vagy Kulcshatékonyságú mutatókat jelent. A KPI-kat leginkább cégek használják az üzletáguk, vagy termékük piaci sikerességének mérésére. Egy olyan mérhető érték, amely megmutatja, hogy adott vállalkozás milyen hatékonysággal működik, és képes-e az általa kitűzött célokat kellő hatékonysággal elérni. A KPI segít abban, hogy a mérni tudja az erőfeszítések eredményességét és előrehaladását. A célok eléréséhez általában minőségi és mennyiségi változtatásokra van szükség, amelyet egy mérőszám, a KPI számszerűsített értéke fejez ki.

Melyek a legfontosabb a KPI-k a SEO szempontjából?

Az online marketing sikerességét, azt, hogy a kampányunk, az adott hirdetés sikeres volt-e, bizonyos teljesítménymutatók (KPI-k) alapján kell mérni. Olyan adatokra van szükség, amelyek – bizonyos idő eltelte után megmutatják az alkalmazott taktikák, tevékenységek hatékonyságát.

mi az a KPI

Mi különbség a célok és a KPI között?

Ahhoz, hogy egy vállalkozás a számára legrelevánsabb KPI-ket meghatározza, jó célokat érdemes kitűzni. A célok és a KPI egymással szorosan összekapcsolódnak, de fontos, hogy különbséget tegyünk köztük. Például lehet az célunk, hogy 20 százalékkal növeljük a weboldalunk blogjára érkező látogatók számát a Google-ból. A KPI mutatók ebben az esetben például az oldalunkon található – megfelelő kulcsszavakra írt cikkek számával, vagy a blogcikkekre mutató külső linkek számával fejezhető ki.

Milyen célokat érdemes kitűzni? – SMART célok, SWOT- analízis

Ahhoz, hogy a megfelelő KPI-okat kiválasszuk, jó célokat kell kitűznünk. A SMART mozaikszó alapján:

  • Specifikus, konkrét
  • Mérhető
  • Elérhető, megvalósítható
  • Reális
  • Időben meghatározott, határidőhöz kötött célokra van szükség.

Miben segít egy SWOT- analízis?

 A célok meghatározását nagymértékben segíti a SWOT- analízis, amely a cégre jellemező erősségeket/gyengeségeket/lehetőségeket/hiányosságokat tárja fel. Láthatjuk, hogy a belső és a külső környezet milyen hatással van a vállalkozásunk fejlődésére.

SWOT- analízis

Hogyan mérhetjük a SEO és az online marketingtevékenység sikerét?

A KPI-k számos analitikai eszközzel vizsgálhatók, például a Google Search Console, a Google Analytics, vagy SEO Powersuit, az Ahrefs vagy a SEMrush segítségével, amelyek a legelterjedtebbek, ugyanakkor rendkívül értékes információkat, adatokat nyújtanak a weboldal látogatóiról.

Néhány fontosabb mutató a keresőoptimalizálás szempontjából

Organikus munkamenetek száma

A weboldalon azt az időintervallumot nevezzük munkamenetnek (session), amikor a felhasználó felkeresi az oldalunkat, vagy alkalmazást használ, vagy valamilyen tevékenységet (például kattintást, görgetést, képernyő megtekintést, kosárba helyezést, stb.) aktívan végez. Az organikus munkamenetek száma pedig azt mutatja, hogy hányszor érkeztek látogatók a Google keresési találati oldalairól.

A Google Analytics felületén könnyen ellenőrizhető az organikus forgalom adatai: meghatározott időintervallumon belül, eszközök szerinti bontásban, és megmutatja oldaltípusonként az organikus keresési forgalmat. Mutatja az új és a visszatérő látogatók számát egyaránt, tehát hogy milyen mértékű növekedés történt a látogatók számában, vagy hogy hány új látogató érkezett organikusan a keresőből.

Kulcsszó rangsorolás

A kulcsszavak pozíciói megmutatják, hogy a Google szerint a legfontosabb kifejezésekre hányadik helyen jelenik meg a legrelevánsabb aloldalunk. A különböző on-site és off-site optimalizálásoknak is az a célja, hogy a találati listán egyre feljebb kerüljünk. Célszerű hetente ellenőrizni a kulcsszavak rangsorolását.

kulcsszavak

Érdeklődők és konverziók

Amikor egy látogató a weboldalra érkezik, az még nem jelenti azt, hogy értékes is a vállalkozásunk szempontjából. Azokat nevezzük érdeklődőknek (leadeknek), akik valamilyen szempontból már érdeklődtek a termékkel/szolgáltatással kapcsolatban (például regisztráltak, megadták az e-mail címüket, stb.) – de még eddig nem vásároltak.

Egy weboldal esetében mindig az a fő cél, – miután bevonzottuk a látogatókat az oldalunkra – hogy konvertáljanak, például vásároljanak, hírlevélre iratkozzanak fel, időpontot foglaljanak. A konverzió jól mutatja, hogy a felhasználók hány százaléka hajtotta végre az általunk várt tevékenységet.

Visszafordulási arány

A mutató segíthet megállapítani, hogy a tartalmunk mennyire volt értékes, és releváns a látogatók számára. Sokan minden interakció nélkül hagynak el egy webhelyet, anélkül, hogy például a linkekre kattintanának. Miután elolvasták az adott – őket érdeklő tartalmat, elhagyják az oldalt. Az a cél, hogy a visszafordulási arány mutatónk minél alacsonyabb legyen, amely azt mutatja, hogy a látogatók a webhelyen maradnak, és esetleg más oldalakat is megtekintenek.

Munkamenetenként megtekintett oldalak száma

A munkamenetek száma rávilágít arra az időtartamra, amelynek során a látogató aktív a webhelyen. A munkamenetenként megtekintett oldalak száma pedig azt fejezi ki, hogy egy felhasználó egy munkamenet során átlagosan hány oldalt tekint meg. (Az egyetlen oldal többszöri megtekintése többszörösen számít.)

Munkamenetek átlagos hossza

Azt az átlagos időt mutatja, amennyit a felhasználók a weboldalon eltöltenek. Ez a mutató jól jelzi a tartalom minőségét, és az oldalunk navigálhatóságát.

Összefoglalás

 A KPI közvetlen hatással van egy cég profitjára, és a konverziókra egyaránt. A főbb kulcsteljesítmény-mutatók akár iparáganként, és cégenként is különbözhetnek, hiszen minden vállalkozás különböző célokat tűzhet ki még az online marketingen belül is. Rendszeres nyomon követése nem csak hasznos, de elengedhetetlen ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk a vállalkozásunk növekedése érdekében.

 

Ebben tudunk segíteni